Kalk en gebouw: niets nieuws onder de zon

Gekend sinds duizenden jaren werd luchtkalk door onze voorouders als voornaamste bindmiddel gebruikt voor pleisters en mortel.


Mijn grootvader had bij het begin van zijn carrière eveneens luchtkalk gebruikt bij zijn bouwactiviteiten. Uiteindelijk is hij overgegaan naar andere, minder artisanale en nobele materialen en technieken.


Het is slechts geruime tijd later dat mijn vader - geïnspireerd door het resultaat en de voldoening van dit bindmiddel in talloze bouwtoepassingen - teruggekomen is tot het gebruik van luchtkalk.


Voor ons, de huidige generatie ondernemers, is het niet allemaal rozegeur en maneschijn: er bestaat immers geen standaardrecept. De samenstelling moet aangepast worden aan de ondergrond en aan de smaak van het cliënteel. De verwerking is een fysische aangelegenheid en laat zich niet altijd makkelijk beheersen.


Maar dat alles verdwijnt in het niets bij het uitvoeren van onze ambacht en de voldoening bij een afgewerkte realisatie.


Dit type pleisters is toepasbaar op zowel oude als nieuwe muren. Ze ademen, zijn soepel en kunnen zelf curatief zijn in die zin dat ze natte muren saneren.
Door hun trage binding worden de pleisters probleemloos gemengd. Via het gebruik van verschillende zanden, pigmenten en andere additieven wordt een oneindig uitgebreid kleurenpallet verkregen.


Ten slotte kunnen we uren vertellen over decoratieve pleisters op basis van luchtkalk (zowel binnen- als buitenpleisters), maar niets is zo overtuigend als een bezoek aan een van onze realisaties. Iedere bezoeker zal snel overtuigd worden door de schoonheid en de weldaad van een kalkverf of pleister.

Getuigenis van E. Melot en F. Tuttobene, S.A. Melot – Tuttobene, 5370 Havelange (Tel/fax: 083/63.39.93) - Oorspronkelijke Franse tekst door E. Melot en F. Tuttobene